fredag 31. juli 2015

Fredag

Hallo alle sammen! 
Kan starte med at vi har det fortsatt veldig fint her nede i Armenia. Vi alle begynner å lære oss de grunnleggende orda som, hei, hade, hvordan går det, takk osvosv. I dag ble vi plukket opp her i leiligheten kl 10:00. Vi dro rett til den første familien.


Første familie vi besøkte i dag består av: Alene mor med 3 barn.
 Historien dems er ganske sterk. Det starter med at mor og far hadde et fint hus i Yerevan, far startet opp et firma hvor han gikk konkurs. Da fikk de så mye gjeld at dem måtte selge leiligheten sin i Yerevan å måtte dem til moren til faren. Så ble hun gravid med tvillinger som svigermoren ville at dem skulle selge til et parr hun viste om ikke kunne få barn. Sånn at dem kunne få råd til et nytt hus/leilighet. Dette ville også faren, men moren til barna nektet dette. Å når moren nektet så forlot han dem pga at han ville ikke være med å ta ansvar for disse ungene.
Så da endte dem opp i en konteiner som dem har fått tildelt av kommunen.



Strøm og vann får dem låne av naboene sine pga dem syntes synd på henne pga barna.
De fikk en tomt av moren hennes som kommunen trodde at hun hadde kjøpt, siden kommunen trodde at dem hadde kjøpt tomta valgte kommunen og trekke dem i all kominal støtte i ca 2-3 måneder. Det har dem heldig vis fått tilbake nå. 



Familien trenger å ferdigstille huset i bakgrunnen

Familien trenger Tak, vinduer og dør for å kunne flytte inn i sinn nye leilighet ved sinav barna sin bestemor.

Huset de ønsker å ferdigstille

Andre familien vi besøkte i dag består av bestefar, mor, far og 3 barn.




Denne familien levde ganske godt før Sovjetunionen falt i 1989.  (Da Sovjetunionen falt var dette en stor krise i Armenia, på en dag så mista folk jobber, mat, gass, strøm osv! Vi spurte bestefaren om hva som skjedde da sovjet falt, han sa at dem spiste nesten værandre. 

Dette var selvfølgelig en spøk men det var ikke langt ifra. Strøm og mat priser ble 10 ganger så dyre. Å husk at alt dette skjedde på en dag. Dem driver fortsatt tid på å bygge seg opp igjen. I tillegg så har dem hatt to store jordskjelv på samme tid, dem mistet to store byer på størrelse med Bergen og Stavanger. Da fikk Azerbadjan beskjed om at den Armenske hæren gravde frem mennesker, da gikk Azerbadjan i angrep som fortsatt varer i dag.) moren i denne familien måtte flykte fra alt hun eide da Azerbadjan angreip. Nå bor dem hjemme hos bestefaren sin som bygde dette huset med sin far da han var liten. Dette huset var overaskende fint men selvfølgelig enda finere før. Det har  fint dekor på tak og vegger. Barna vasker seg i et lite badekar ute om sommeren og i kjelleren om vinteren.

Et av barna i familien

Denne familien trenger bad, kalv eller kvige (jomfru ku) og kalkun.
De prioriterer dyr pga det kan gi dem mat og penger.
Inntekten dems i dag er besteforeldrene sin pensjon som dekker medisiner til bestemor, strømregning og en sekk med mel til å bake brød. Også tjener de litt penger på å selge plommer og maiskolber.



Den siste familien vi besøkte i dag består av far, mor og 3 barn.



Denne familien bor i et hus som dem leier av en mann som er i Russland, dem veit ikke hvor lenge han blir der som avhenger av hvor lenge dem får leid leiligheten. Dem får 32 000 dram i måneden og 20 000 dram av de går til husleie. Da sitter dem igjen med 12 000 dram som skal gå til mat og regninger til strøm, vann og gass. 12 000 dram er ca 200 kr. De tjener også litt på å selge tomater om sommeren.

De ønsker seg en kalv eller kvige. Dette er pga at da slipper dem å bygge en ny type låve. Siden de allerede har låve til kua.

I tilligg til dette så er det billigere for de pga om sommeren så kan dem ta med kua ut på åkeren dems hvor dem kan mate kua. Da slipper dem å betale for mat til kua.
Faren har ingen utdannelse så om barna får dette betyr det veldig mye. Han eldste gutten er 15 år å vill bli politi.



 Etter å ha besøkt disse tre familiene så dro vi til en gammel kirke i nærheten. Der fikk vi høre en inntresang historie om en prest som hadde blitt kuttet av ørene sine og blitt kastet ned i en grotte som var rundt 8-13 meter dyp. Der satt han i 12 år. Denne kirken grenser til Tyrkia sitt fjell Arrarat som en gang var i Armenia.




Dette var en av de lengste og varmeste dagene vi har hatt, 8t 30min og mellom 40 – 46 varmegrader.

Takk for at du leste dette innlegget og er interesserte i hva vi driver med her nede. Takk for meg.


Med vennlig hilsen
- Joakim Hansen Svendby

1 kommentar:

  1. Det er veldig fint å lese innleggene deres på bloggen. Det er fint å se at dere i tillegg til deres innholdsrike dager klarer å formidle innsiktsfulle og fordypende innlegg. Jeg liker spesielt godt forklaringene av omstendighetene og de personlige inntrykkene.
    Veldig fin blogg. Glad i dere. Stå på videre!

    SvarSlett