tirsdag 28. juni 2016

Barnehjemsbesøk og Teppefabrikk

Vi startet vi dagen med å dra på ett senter for barn med handicap, det var all slags handicap som var der. Først satt vi å pratet litt med sjefen for senteret å fikk litt informasjon rundt senteret, deretter så gikk vi en tur på senteret, det var gigantisk, vi så ganske mye av senteret da vi kjørte inn dit, men det var enda større enn det vi så ved første øyekast også, de hadde rom til 300, men per i dag var det 220. De fleste kommer inn dit da de er 6 år, før det så har de vært på en institusjon fra 0-6 år. De fleste på institusjonen har ingen familie å har enten blitt forlatt på sykehuset av mor å far da de ble født, eller så har far forlatt moren sånn at hun ikke kan ta vare på ungen alene. Dette senteret ga meg veldig mye inntrykk, først å fremst historiene vi ble fortalt om hvordan familiene bare forlot dem, men også det å se alle sammen. Man kunne se at når sjefen på senteret var med å gikk rundt å hilste på de at de ble så veldig glad. Den eldste på senteret var nå 34 år gammel å har bodd der siden hun/han var 6 år gammel, de har mange over 18 også fordi de ikke har noen andre steder å bli tatt vare på etter de har fyllt 18, derfor beholder senteret så mange selvom det egentlig er ett senter for barn. På slutten av besøket satt vi å snakket litt på kontoret til sjefen igjen å han syntes det var veldig kjekt at vi tok turen innom å kikket, vi var velkomne når som helst. På dette senteret var det nok mest multi handicappede.

På ettermiddagen fikk vi også besøke ett annet senter for barn med handicap, der bodde det 118, dette senteret var så nytt så der hadde de kun 3 over 18 så de holdt på å bli søkt inn ett annet sted for folk med handicap. Disse 2 senterene var egentlig veldig like på flere måter, struktur osv. Jeg syntes også begge senterene var veldig flinke til å ha opplegg om dagen for de som bodde der, enten om det var skole eller lage ting på ett sløyd rom på senteret å ja, de hadde mye de kunne tilby. Vi gikk inn på ett rom hvor det satt 4-5 små barn som ikke var så veldig gamle for her på dette senteret tok de inn folk fra 0-18 å de barna som satt i rommet ble så glad når vi kom inn å ga de litt oppmerksomhet, syntes de var veldig fine.

På kvelden i går fikk vi omvisning på en teppefabrikk, som kanskje noen vet så er armenia kjent for sine tepper, fikk også prøve meg på å veve ett teppe, men det var ikke så lett som det så ut som, de som var veldig flinke til dette her brukte kanskje 40-50 dager på en kvadratmeter, så på de største teppene vi så de holdt på å lage der brukte de ca ett halvt år på. Disse blir laget for hånd å er av høy kvalitet, de bruker kun naturlige farger, også fikk vi se mange gamle tepper, det eldste de happe på fabrikken var 400 år gammelt. I sibir fant de ett armensk teppe som var 2500 år gammelt, de hadde funnet ut at det var armensk pga de har skjulte kristne symboler i teppet også på måten det er knyttet på.
Etter omvisningen fikk vi middag av en av armenias beste kokker, vi var der på kveldstid så vi var de eneste som var der noe som gjorde opplevelsen litt spesiell, vi spiste forskjellig armensk mat å noen av oppskriftene var 1000 år gamle, de hadde reist rundt til gamle landsbyer i armenia å samlet oppskrifter, disse landsbyene eksisterer ikke lenger.
I dag skal vi til Berd for å besøke en gammel familie å 2 nye, vi skal sove der til i morgen siden det tar 4 timer å kjøre hver vei.
Hilsen Kennet

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar