torsdag 30. juni 2016

Siste dag på barnehjemmet

Idag var det siste dag på barnehjemmet. Vi spilte fotball, til svetta sto. Lekte mye med barna idag, hatt sisten og litt forskjelige leker. Vi hadde en litt trist slutt på dagen, der hvor vi måtte si hade til ungene. Vi hadde en av ungene med oss rundt som kunne engelsk som kunne oversette det vi sa. Det ble en del klemmer på oss  i fra norge idag. Neste år, så er det kanskje noen andre som er så heldig som får lov til og være med disse ungene. Det var utrolig kult og bli kjent med denne gjengen her, mye fotball spilling ble det i år. Senere idag så har vi snakket sammen hele gruppen på hvorfor vi har gjort de avgjølelse vi har gjort. Her kommer det en liste over hvilke familier, hva vi har hjulpet dem med og hvorfor vi valgte disse familiene;

1. Elenas familie:
Elena er en alenemor med tre barn, på 14 og tvillinger på 8. Elena har de siste årene bodd sammen med barna sine i en container. I tilleg til at containeren var brann og røykskadet har de vært plaget med rotter  og slanger i containeren. Siden vi var hos Elena ifjor har hun kommet godt igangmed huset sitt og hade seks dager før vi besøkte henne flyttet inn i huset sitt sammen med barna, to av rommene var ferdigstilte. Det var veldig gøy å komme tilbake å se hvordan hun hadde fått tak og vegger ut ifra materialene vi hjalp henne med ifjor. Det Elena trengte i år var tak over kjøkkenet, i og med at kjøkkenet var uten tak, regnet det også inn på soverommet til Elena og jentene. Det skapte mye fuktighet i huset, er farlig med tanke på elektrisitet og kommer til å bli problematisk med tanke på vinteren. I tillegg trengte Elena hjelp til å skaffe seg en egen "konto" hos strømleverandøren, pr idag fikk hun strøm i en skøyteledning fra foreldrene som bor i nabohuset, men dette er et risikoprosjekt, både med tanke på brannsikkerthet og pga av hennes sosialstønad, dersom det kommer frem at hun får strøm fra foreldrene risikerer hun å miste stønaden sin siden far er i jobb og har inntekt.

Vi valgte å hjelpe Elena med materialer til tak og med penger til å fikse elektrisitet. Det var viktig for oss å hjelpe Elena kanskje mest fordi de bodde i en container, for at barna skal få vokse opp i et hjem, at de skal slippe slanger, fuktighet, og kanskje også slik at barna skal kunne tørre å invitere venner hjem på besøk. Det var også viktig for oss å hjelpe dem med elektrisiteten, slik at de ikke skal risikere å miste sosialstønaden som er den eneste inntekten familien har.

Det å se hvor langt de var kommet og hvor stolte de var over å vise det frem, gjorde også at vi hadde ekstra lyst å hjelpe dem.

2. Qnariks famlie
Dennef amilien består av besteforeldre, mor, far og tre barn. Far er i Russland og jobber der når han har mulighet til det for å tjene penger til familien. Bestemor er syk, har epilepsi og er for det meste sengeliggende, i tillegg har den eldste sønnen i familien hjerteproblemer. Det vil si at mye av pengene denne familien får i mnd i stønad, pensjon og lønn går til å dekke medisiner. Ifjor hjalp vi denne familien med en kvige. I år fikk vi se at kvigen var blitt ku go hadde fått en kalv, og at dette var en stor hjelp for familien i form av mat på bordet. Veldig gøy å se resultatene. Dette er en familie som har inspirert oss veldig, hvordan de mottar oss, og hvordan de står samlet som familie.

Det familient trengte hjelp til i år var materialer til bad. Vi har valgt å hjelpe denne familien med materialer til bad. mest av alt fordi det  hjelper situasjonen deres i forhold til bestemor, hvordan kunne ta best mulig vare på henne, og med tanke på hygiene inne i rom der det er flere som bor, samtidig kan det kanskje gi en større følelse av veridhget for bestemor.

3. Arayiks familie
Arayiks familie har flere av dere sammen med oss fulgt for tredje året på rad. Han er kanskje den som har satt mest spor i hjertene til oss som har vært i Armenia. Han er en utrolig fyr som gir av seg selv til familie, venner og naboer i landsbygda. I år syntes vi det var på tide at Arayik skulle få hjelpt il å bygge tak over sitt eget soverom. vi har veldig lyst å følge Arayik helt til han får ferdigstilt hjemmet sitt for han og barna, og alle andre som han tar vare på hjemme hos seg selv.

4 Naras familie
Nara er en ung mor med fem barn og et sjette på vei. Hun er mye alene fordi faren jobber i militæret på grensen til Azerbadjan. Ifjor hjalp vi Nara med en kvige. Vi fikk desverre ikke sett kvigen for den var på sommerbeit, men vi fikk gode nyheter, kvigen er på vei til å bli ku og skal ha kalv i desember. det er veldig gode nyheter, det betyr at de kommer til å få mer mat og mulighet til å tjene penger på melk etc.
Mens vi var der i år diskuterte Nara med sin mann om hva som var det mest nødvendige de trengte hjelp til i år. Det stod mellom materialer til å bygge en innhengning til kua, eller senger til barna. også her sliter de med fuktighet og slanger, rotter edderkopper osv. Sammen ble de enige om at senger til barna var viktigst. Vi var enige og har valgt å hjelpe denne familien med en seng. Vi valgte å hjelpe denne familien med en seng fordi det  blir tryggere for de minste barna i familien.

5. Arsens familie
Denne familien består av 8 stk, bestemor, onkel, far, mor og fire barn, eldste 14 og yngste fire mnd. Onkel har epilepsi og kan ikke arbeide, far er den eneste i familien som arbeider og har inntekter, som fortalt tidligere på grensen i militæret og lite av inntekten kommer tilbake til familien, fordi han må dekke utgifter til sitt arbeid. Vi møtte en familie i sorg som nettopp hadde mistet datter/søster/tante. I tillegg var dette en familie som hadde høy gjeld etter at den eldste datteren hadde vært så mye syk. Det viktigste for denne familien var å få fikset taket, slik at huset ikke legner var helsfarlig.

Dette var en familie vi fikk veldig medfølelse for. Det var en veldig trist historie, og vi kjente velgid fort når vi ble invitert hjem til dem at dette var en familie vi ville hjelpe. Vi kunne kjenne hvor fuktig det var og skjønner at det ikke kan være bra for helsa, spesielt ikke for den eldste datteren som er mye syk.

Vi valgte å hjelpe denne familien med en ganske stor sum, slik at de fikk ferdigstilt taket sitt. For å hjelpe dem slik at de kan betale ned gjeld til sykehuset, at den eldste datteren ikke skal bli sykere. I tillegg var dette en familie FAR absolutt anbefalte at vi i vårt prosjekt hjalp. I landsbyen pratet de varmt om Arsen og om hvordan han stilte opp for andre, feks var han med å renovere Naras hus når hun trengte det.

6. Hamazasp familie
Dette er en familie med mor, svigerfar og tre små barn. Etter at de havnet i veldig mye gjeld for ca fire år siden reiste far til Russland, siden har de ikke hørt fra ham. For å gjøre opp gjelden måtte de selge huset, og bor nå i et lånt/leid hus. eneste inntekt er sosialstønad. Det denne familien trenger hjelp til er varmtvannsstank, sauer eller høner og musikkinstrument.

Vi har vslgt å hejlpe denne familien med penger til å kjøpe tre sauer.  Vi hadde lyst å hjelpe denne familien fordi de virket så triste og virkelig trengte hjelp. I tillegg fikk vi veldig tillitt til at mor kom til å klare å utnytte det å få sauer til noe positivt, både fordi hun hadde kjennskap til og kunne alt som trengtes iforhold til ull og det å lage klær/tepper osv, men også ift til melk, lage ost osv, i tillegg kan de når sauene får lam selge dem videre. Vi tenkte også at dette er en familie som har hatt så mye uflaks i livet og vi ville prøve å hjelpe em å komme litt "oppå igjen".

7. Samvels familie
En familie med to generasjoner, besteforeldre, foreldre og tre barn. De bor i et leid hus, har allerede drivhus, men trenger hjelp til å renovere fikse/bygge ut drivhuset, de trenger plastikk til å dekke drivhusene. De dyrker blomster, og kan tjene mer penger om de får hjelp ti ldette.

Vi har valgt å hjelpe denne familien med å kjøpe plastikk. Grunne til at vi har valgt denne familien er at blomster er en veldig god inntektskilde og de kan virkelig få noe ut av å få denne hjelpen. Det betyr også at dette er en veldig synlig hjelp tilselvhjelp, det blir lett for oss å kunne følge resultatene. i tillegg tenkte vi at det var veldig positivt at vi egentlig hjelper to familier på engang siden det er to generasjoner som er involvert i denne blomsterbedriften.

8. Khorens familie
Mor, far og tre barn fra 11-16 år. Den eneste inntekten til denne familien er sosialstønad og det de tjener på en innhøsting av druer. Barna i familien er veldig kreative og musikalse og vinner musikk og tengekonkurranser. Det dennef amilien trengte hjelp til var kvige eller høner.

Vi har valgt å hjelpe denne familien med en kvige. Dette var en så utrolig fin familie, og det var så fint å se at de prioriterte barna, go det å gi dem en fremtid gjennom utdannelse/musikk/kunst fremfor alt annet. Vi tenker at gjennom å gi dem en kvige, kan vi hjelpe dem med en mer stabil inntekt på sikt i tillegg til druene som er en gang i året. Det vil også bidra til mer mat på bordet og til at de kanskje kan fikse noen ting de etterhvert trenger i huset sitt, og gi dem muligheten til å fortsette å bruke penger på barnas utdannelse.

Dette var en ( kanskje litt lang) liste over årets familier!

Imorgen skal vi besøke Elena, Arayik og Qnarik som alle allerede er kommet igang med arbeidet i hjemmene sine. Det gleder vi oss til! I tillegg har Arayik i år som ifjor invitert til lunsj hos ham, det gleder vi oss også til! Følg med for å få se hva dere der hjemme har vært med på å bidra til.

Hilsen

Kennet, Jonathan, Ingrid og Åshild



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar