tirsdag 17. juli 2018

De tøffe valgene

Vi ble hentet i morges av vår trofaste sjåfør, Boris, og kjørt til FAR sitt dagsenter i Berd. Senteret har kontakt med 109 forskjellige barn og ungdommer, og her får de tilgang på selvhjelpsgrupper, psykolog, sinnemestringskurs, kunstfag m.m.


Før vi dro videre til hovedkontoret i Berd for å finne ut av hva vi skulle med pengene, bestemte vi oss for å besøke en siste familie. Så kom vi til den kjipe delen - å velge hvem vi skulle hjelpe og hvem vi ikke kunne hjelpe. 


Vi endte opp med å støtte følgende familier:

1) Familien Arthur
Denne familien bor i en av landsbyene vi ikke rakk å besøke. De er mor og far og fem barn som ønsket seg ei kvige. Familien har tidligere hatt kuer men ikke noe fjøs, så kuene bodde i samme hus som dem og dette resulterte i at golvet begynte å råtne på grunn av fukten. De har tidligere fått støtte fra FAR for å bygge fjøs, og skulle samtidig få hjelp til å kjøpe ku av et annet prosjekt. Dette løftet ble ikke holdt, så de har nå et fjøs som står tomt. Vi valgte å støtte familien med ei kvige. Dette var etter sterk anbefaling fra senteret, som har erfart at familien jobber ekstremt hardt, og har allerede et godt utgangspunkt med fjøs.


2) Familien Hrahat
Dette er en av familiene vi besøkte i går. Mor bor sammen med tre sønner mens far nettopp har reist til Russland for å jobbe. Utenom det har de ikke noe fast arbeidsinntekt, og den ene sønnen sliter med en hudsykdom som de ikke har penger til å gjøre noe med. Mor har fått støtte fra FAR til å kjøpe symaskin, og tjener litt på å reparere og sy sengetøy i landsbyen, men dette holder stort sett ikke lenger enn til nytt stoff. Familien har erfaring med dyrehold fra tidligere, og nå ønsket de seg en kvige. Dette var en utrolig fin og hjertevarm familie som tok oss godt imot, og barna var overraskende tillitsfulle og lekne. (De foreslo til og med å gi oss kattungen sin som gave, men den tok vi selvfølgelig ikke imot). Vi valgte å støtte dem med det de ønsket seg; ei kvige.




3) Familien Arsen
Denne familien har fått støtte fra prosjektet de to siste årene for å bygge et tak og et soverom. Arsen er en av familiene som vi allerede hadde bestemt oss for å følge videre, både etter FAR sine råd og fordi det er en familie som vi har sett har gjort veldig mye ut av det vi har gitt dem. Av hygieniske og helsemessige årsaker trengte de i år materialer til å bygge et bad med toalett.




4) Familien Hamest
Familien består av en alenemor og fire barn mellom 10 og 4 år som lever i ekstrem fattigdom. Barnefaren har dratt sin vei og tatt med seg alt av verdisaker, så mor sitter nå igjen med gjeld og ingen arbeidsinntekt. Hele familien bor i et knøttlite rom hvor alle deler en enkeltseng. Selv om vi har besøkt en del familier som lever under dårlige kår, så var dette en helt spesiell opplevelse for oss alle, inkludert de som jobber på senteret. Jeg og Leandra bestemte oss allerede mens vi var der for at dette var noe vi måtte prioritere. Familien får en køyeseng.



Det var to familier vi var nødt til å velge bort. Den ene ønsket seg ei ku, noe som koster det dobbelte av hva ei kvige koster. Denne familien er i dyp sorg etter at deres 19 år gamle sønn og bror ble skutt og drept på grensen til Azerbaijan, så det var veldig tungt å måtte gi dem nok et nederlag. Vi ble dog garantert at senteret ville hjelpe dem videre med å søke erstatning siden sønnen ble drept under obligatorisk førstegangstjeneste. 

I morgen skal vi fortsette arbeidet med prosjektet her i Yerevan, med familiebesøk og besøk på senteret.


- Katja

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar