søndag 22. juli 2018

De vanskelige valgene

I løpet av de siste to ukene har vi besøkt flere familier, i Yerevan, i Berd og i Goris. Vi har også fått høre historien om flere familier vi ikke har møtt. Etter disse besøkene og møtene med ansatte på senteret har vi tilslutt klart å avgjøre hvilke familier vi i år ønsker å hjelpe.
I tillegg til de fire familiene i Berd, er dette familiene avgjørelsen falt på i år;

1 NORIKS FAMILIE



Dette er en av de første familiene vi besøkte. Familien består av besteforeldre og fire barn, foreldrene døde av sykdom for noen år siden, og etter en lang prosess har besteforeldrene overtatt omsorgen for barnebarna. Det var viktig for bestefaren at barna ikke havnet på institusjon her i Armenia, noe som hadde gitt dem dårlige forutsetninger. Et av barna sliter med sykdom, men sykdommen holdes i sjakk med livsnødvendige medisiner. Inntekten til denne familien er stønaden de får siden barna er foreldreløse, noe som ikke strekker til. De ønsker gjerne materialer til å bygge et ekstra rom og reparere deler av huset, men dette er snakk om veldig store summer. bestefar sier det som kunne vært til stor hjelp for dem er dyr, små dyr da de ikke har plass til større husdyr. De ønsket seg høns. Vi har valgt å kjøpe 30 høner og mat til to måneder.

Vi valgte å hjelpe denne familien både fordi det var en familie de på senteret anbefalte oss, men også fordi vi ønsker å hjelpe besteforeldrene å ta vare på barnebarna. Vi tror at bestefaren kommer til å gjøre det beste han kan ut av den hjelpen han får. I tillegg var det viktig for oss å bidra til at familien klarer å både gi livsnødvendige medisiner til den ene gutten og barna mat, og penger de trenger til barnas utdannelse.

2 ARMENS FAMILIE
Dette er en familie vi ikke har møtt, men etter å ha hørt historien og pratet med de som kjenner familien, ønsket vi å hjelpe denne familien. Familien består av besteforeldre, foreldre og tre barn. Far i familien er håndverker, og jobber. Han har ikke sitt eget verktøy, og må låne dette, leien for verktøyet tar store deler av lønnen.

Vi valgte denne familien fordi gjennom å kjøpe verktøy kan vi hjelpe situasjonen til en stor familie.

3 VARDUSHS FAMILIE
Dette er også en familie vi ikke har møtt. Familien består av syv stk, foreldre og fem små barn. Eneste inntekten denne familien har er litt barnetrygd, men dette er så lite at de ikke har penger til nok mat til hele familien. De ønsker seg høns, slik at de kunne løse problemet både med tanke på mer mat til familien, men også en mulighet for å tjene penger på salg av egg, og på sikt kyllinger.
Vi valgte å hjelpe denne familien, da vi hørte at det var fem veldig små barn som ikke fikk nok mat.

4 ARAYIKS FAMILIE


Arayiks familie er en av de familiene vi allerede hadde valgt oss ut fra før at vi vil hjelpe, en av familiene vi ønsker å følge på sikt. VI har besøkt Arayik de siste fem gangene vi har vært i Armenia.  Vi blir alltid like godt tatt imot, og det er vanskelig å ikke bli glad i Arayik, eller berørt av hans historie.
Arayik har siden vi var hos ham i fjor gjort mye arbeid, og ferdigstilt rommene og et midlertidig tak med midlene vi har hjulpet ham med før. I år trengte familien penger til å ferdigstille taket. Vi har vlagt å støtte familien med penger til materiale til tak, dersom han ikke får fullført taket før vinteren, ville all jobben han har lagt ned så langt vært forgjeves, da veggen ville blitt ødelagt av fukt fra snø og regn.

4 ELENAS FAMILIE



Elena er også en av de familiene vi allerede hadde bestemt på forhånd at vi ønsket å følge vider, følge over tid. Første gang vi møtte Elena og barna bodde hun i en container, nå har hun snart ferdigstilt et hus. I tillegg har hun tatt utdannelse som frisør og tar imot kunder i et av rommene vi har hjulpet henne å bygge. I år trengte familien materialer til å fullføre badet sitt.
Vi har valgt å hjelpe Elena med materialer til å fullføre badet, vinduer, dører og toalett.
Elenas historie er en av historiene som virkelig har berørt oss, hvordan hun endte opp med barna sine i en container da hun gikk imot mannen og svigermoren sin og ikke ville selge en av de ufødte tvillingene sine. Elena har imponert oss med det hun har fått til med de midlene vi har hjulpet henne med.

5 RUZANNAS FAMILIE
Dette er en familie vi ikke har møtt, men etter å ha hørt historien og rådført oss med de fra senteret ble det viktig for oss å hjelpe denne familien. Dette er en veldig fattig familie, bestående av mor og tre små barn. Inntekten til denne familien er stønad som ikke engang dekker behovet for mat for de fire på en mnd. Barna i familien har helseproblemer, og mor har ikke råd til å betale det de trenger av behandling/medisiner. Familien trenger plast til å dekke over et drivhus.
Det er fryktelig vondt for oss å høre om små barn som ikke får dekket behov for medisin og mat. Familien hadde allerede starten på et drivhus, så valget for oss ble enkelt når det kom til denne familien. Et drivhus med mulighet for å høste to ganger i året vil utgjøre enorme forskjeller for denne familien.

6 GRETAS FAMILIE



Greta er mor i denne familien, hun har to døtre selv, og i tillegg tar hun sammen med svigerbror og farmor vare på to nevøer. Mannen døde av hjerteinfarkt for tre år siden. Og de har tatt vare på nevøene i flere år. Den eldste nevøen er nå i militæret og når han kommer tilbake er det han som formelt kommer til å ha ansvar for sin lillebror frem til han fyller 18 år. Denne familien har lite inntekt,  og et hus som er veldig fuktskadet, det så ut som takene i soverommene var dekket med muggsopp. Ifølge mor har de hatt folk til å renovere taket, men de gjorde en dårlig jobb, som har gjort problemet enda større. Det familien likevel så som sitt største behov nå var å få lagt inn varmtvann i huset. Det vil gjøre livet enklere for dem spesielt på vinteren, men også bidra til bedre hygieniske forhold for dem.
Vi valgte å hjelpe familien med å få lagt inn varmtvann, det er en relativt liten kostnad som kommer til å gjøre hverdagen deres betydelig enklere.

7 ALVARDS FAMILIE



Dette var den siste familien vi besøkte i Goris. Den består av bestemor, foreldre og fem barn. Flere av barn i denne familien har fysiske handikap, en av guttene har vært lam fra livet og ned de siste tre årene, en av brødrene har sannsynligvis sammen diagnose, og kommer til å bli det. Familien bor fordelt på et soverom og sture, men har ikke nok senger og noen av de de har er allerede ødelagt. Far er håndverker og jobber til daglig med å renovere hus, men etter et fall hvor han pådro seg syv brudd i foten har han ikke kunnet jobbe. Huset har behov for reparasjoner og bla varmtvann, men far kan fikse dette selv, denne familiens behov var senger, kjøleskap og mat.
Etter å ha pratet med Manane og Rima valgte vi å kjøpe senger til denne familien. Det vil være en hjelp til å bedre livskvaliteten deres. å kjøpe senger er en stor kostnad for dem, når far kommer i arbeid igjen kan de da bruke pengene på ting familien trenger og materialer slik at far kan reparer det som trengs i huset. 

Det har vært noen vanskelige valg. Familiene har berørt oss på ulike måter. Det kjennes godt ut å hjelpe, men samtidig skulle vi ønske at vi kunne hjulpet så mange flere. Takk til alle som har bidratt og gjort det mulig å hjelpe så mange som vi faktisk har hjulpet i år.

Hilsen

Katja, Leandra, Ane og Ingrid.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar