onsdag 11. juli 2018

Første dag på senteret





I dag var vår første dag på senteret. Vi ble servert frokost der (til tross for at vi allerede hadde sørget for å spise en større frokost før vi dro), og ble møtt av ansatte som viste oss rundt og ga oss informasjon om stedet. De snakket om hvordan de jobber der og på andre lignende institusjoner i Armenia.




Senteret finansieres i hovedsak av donasjoner fra USA, og er det eneste i hele landet som tar imot barn på akuttplasseringer. I mange av tilfellene blir barna sendt dit av familiene selv fordi de ikke har tak over hodet eller økonomi til å forsørge barna, mens andre blir plassert av politiet på grunn av vold, overgrep og trafficking.


Flesteparten fra 7 år og oppover var på sommercamp utenfor Yerevan, så vi fikk dessverre ikke hilst på så mange av barna i dag. De yngre barna fikk vi så vidt sagt hei til før de ble lagt for å sove. De var utrolig skjønne og ganske nysgjerrige på oss, så jeg gleder meg til å bli bedre kjent med dem. Men det er så varmt her at de ikke bør løpe rundt og leke ute etter lunsj, som er klokka ett.




Etter lunsj satte Ane og Ingrid seg ned med de ansatte på senteret for å planlegge resten av turen, så jeg og Leandra hjalp til på kjøkkenet hvor vi skulle lage dessert. En lokal variant av baklava. Ingen av de på kjøkkenet snakket engelsk, så vi måtte streve for å gjøre oss forstått og å skjønne hva de ba oss om å gjøre. Men etter mye fram og tilbake - og en god del latter - avsluttet vi dagen med å invitere alle ansatte og de barna som var der på kaker og brus. 






Det har vært en lang dag med mange inntrykk og mye informasjon. Mange av historiene som ble fortalt var sterke. Noe av det som stakk mest var da vi spurte om barna var glade for å være på senteret. Nei, var det klare svaret vi fikk. Selv om de får alt de trenger der så føler de seg veldig annerledes fra de andre barna de møter på skolen. De vil også ha en familie å dra hjem til, og leve et normalt liv som «alle andre». Selvfølgelig.

I morgen skal vi tilbake på senteret og snakke om de familiene som er aktuelle for oss å hjelpe i år, og så krysser jeg fingrene for at vi får tilbrakt mer tid sammen med barna.


- Katja

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar