mandag 15. juli 2019

2 gang vi treffer familier

Idag ble vi hentet kl 10.00 for å kjøre til en by som heter Aragatsssotn ca 2 timer unna for å besøke flere familier. Vi var på besøk hos 4 familier og det ble veldig mange sterke inntrykk og historier.
Første familien vi var hos bestod av en mor med 4 barn, men eldste gutten på 16 år bodde hos far. De 3 andre barna som bor hos mor er 6,7 og 10 år. Mor og far er da skilt. Barna er veldig små fordi de kanskje ikke få like mye mat og proteiner som de burde hatt. Moren sier også at de sulter ikke men det er mest bakevarer og veldig lite kjøtt og lignende. Moren ble giftet bort av onkelen sin når hun bare var 14 år til en 20 år gammel eldre mann. Av barna er det 3 gutter og en jente. Moren ser sin eldste sønn kun 2 ganger i året. Faren er en alkoholmisbruker som blir voldelig når han drikker, derfor valgte moren og rømme vekk med sine barn. Denne familien får ca 50 000 dram i sosialstønad i måneden. Mor vasker på tannlegekontor men ofte andre steder også, itillegg til vaskejobben så melker hun også kuer. Det denne familien ønsker og trenger er og få lagt inn gass system i leiligheten, fordi barna blir ofte syke om vinteren og når det er kaldere ute fordi de ikke har varme.


Familie nummer 2 bestod av mor, far og 3 barn, og en bestefar. Faren jobber i Russland så barna mangler en mannlig rollemodell, grunnet at faren er vekke store deler av året. Mor er ikke i noe jobb. Denne familien får også sosialstønad, itillegg til at far i Russland også sender dem penger. Men disse pengene går til og betale et lån de har i banken grunnet medisinsk behandling og medisiner pga svigermoren som hadde kreft. Denne familien ønsker seg en ku og har veldig fin og stor plass til å kunne ha en ku også. De har også noen små kyllinger der som løper rundt ute. Det huset vi besøkte dem i idag er et hus de bruker kun om sommeren fordi det finnes bær og frukt der som de kan plukke å spare på til vinteren kommer, da bruker de også en annen leilighet. Ca fra april - november bor de i dette "sommer huset".


Familie nr 3 bestod av en mor, far og 5 barn. 3 av barna bor hjemme, mens 2 er voksne og er gifte og bor forskjellige steder. De 3 yngste barna som enda bor hjemme er 3,14 og 15 år gamle. Denne familien leier et hus for 10 000 dram i måneden fordi forrige huset dies kollapset og til og med noen av dyrene ble drept, og resten av dyrene ble de nødt og selge for å betale for medisiner/behandling til svigermoren. Dette var kuer og sauer. Far jobber i Russland, og det er ca 3 måneder siden han dro hjemmefra. Naboen dies leier marken til familien fordi familien ikke har det som trengs for og bruke den selv, så naboen leier den for 35 000 dram i året. Han de leier huset av er jo han som egentlig er plass til og ha dyr der, men han har sagt at han er positiv for at denne familien skal dyr her. De ønsker seg aller helst en ku, men sau er heller ikke det verste.

 
Og siste familie bestod da altså av mor, far og 3 barn. De alle bor hjemme, og han ene er på FAR sin camp akkurat nå. Denne familien får også sosialstønad av staten. Far har helseproblemer og kan derfor ikke jobbe i Russland. Far jobbet på en skole tidligere men fikk sparken fordi skolen trengte og spare penger. Han har ikke vært i jobb på 10 år. De planter poteter og selger det og tjener penger. Familien ønsker seg en ku og har plass til det, men syntes det er vanskelig og krevende fordi dem ikke har mat og gi til en ku. De ønsker derfor og gro gress, og de har en plass å gjøre det også men det og koster en del penger, 150 000 dram.  Visst familien får råd til å begynne å gro gress på det jordet dem har vil dem ha nok til iallefall 2 kuer. og faren forteller at dersom de får beite til kuene, kan noen slektninger gi dem en ku. Det koster 350 dollar for å leie beite, og 130 000 for å kjøpe mat til en ku, som da vil si det er billigere og leie beite til den.

Jeg har hatt en veldig fin dag, med mye inntrykk fra alle familiene. Det har vært så hyggelige og snille familier med de søteste barna. Jeg lærer jo noe nytt hver dag også om hva ting koster her og hvordan ting er osv så jeg syntes det er veldig spennende og gøy, samtidig som jeg syntes det er trist å høre alle historiene fra familiene og ikke minst se hvordan de lever. 
I morgen reiser vi til flere familier samtidig som en overnatting på et group home.
- Emilie

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar