søndag 21. juli 2019

Familiene vi har valgt å hjelpe i år.

Etter lange møter med sosialarbeiderne på senteret igår, ble alle pengene delt ut. I år har vi vært heldige med at folk har gitt oss godt betalte jobber til prosjektet, i tillegg har vi helt i slutten fått inn ganske store summer fra enkelt personer. Det betyr at summen vi i år har delt ut er større en tidligere år, det er både vi og FAR veldig glad for! Takk nok en gang til dere som har bidratt på ulike vis!

VI har i år klart å hjelpe flere familier enn tidligere, og noen av familiene med ganske store summer som kommer til å gjøre en stor forskjell for dem i hverdagen. Spesielt er det mange barn som kommer til å få en bedre hverdag!

Valgene er tatt sammen med ansatte på FAR, fem familier var allerede bestemt fra ifjor at vi skulle følge videre, ! familie vi fulgt tidligere og tatt inn igjen som en av de vi ønsker å følge videre, de resterende 11 vi har hjulpet har EMilie og Amalie avgjort etter samtaler og råd fra FAR. I denne prossessen måtte noen velges bort, og det har vært vanskelig.

De siste årene har vi delt pengene mellom familier knyttet til senteret i Yerevan og familiene knytet til senteret i Berd. I Berd har de nå omorganisert sin måte å jobbe med familier, og FAR har et prosjekt som involverer å hjelpe familier å starte bedrifter. Etter anbefalinger fra FAR har vi av den grunn valgt å bare møte og hjelpe de to familiene vi allerede hadde bestemt oss for å følge over tid i Berd. og heller konsentrere oss om området Aragatsotn i stedet. 

De seks familiene vi har valgt å hjelpe over tid:

1. TATEV
Tatev er moren i en familie som består av fem, de har tre gutter i alderen 8 til 14. Far er i Russland og jobber store deler av året. Mor må i stor grad ta vare på barna alene, noe som er tungt for henne siden hun har mye helseproblemer på grunn av kreft i livmoren. 
I fjor hjalp vi denne familien med en kvige, som allerede har blitt ku og fått kalv, dette har løst en del av problemene for familien når det gjelder mat til henne og barna.
den størte utfordringen for mor idag ( bortsett fra helsen) er økonomi. Familien bruke mye penger på ved, siden all oppvarming og matlaging foregår med vedfyring.

VI valgte å hjelpe denne familien med å få innstallert gass i huset. Dette vil lette hverdagen for mor, men viktigst av alt vil det bety at de sparer mye penger. I sommerhalvåret vil hun kun ha 10% av utgiftene hun nå har til ved, og i vinterhalvåret vil hun ofrtsatt spare 50%.
2. ARSEN
Arsens familie har vi hjupet to år tidliger med diverse materialer for å forbedre huset. En familie tre generasjoner, som sliter med mye helseproblemer blant voksne og barn, og i tillegg har levd i sorg de siste årene med flere døsfall pga sykdom i nær familie. Vi er glad for å høre at denne hjelpen har ført til bedre helsemessige forhold for barna, og spesielt at en av jentene nå ikke trenger å flytte til besteforeldrene når det er kaldt og vått. i Tillegg er de snart ferdig med badet som vi hjalp dem med ifjor, og de lover å sende oss bilder når de blir ferdige nå i sommer.

I år har vi valgt å hjelpe denne familien med materialer til å bygge et kjøkken. både fordi at det vil gjøre hverdagen til en stor familie enklere, men også fordi de står i fare for å begynne å motta bøter, eller få stengt av gassen. slik gassen er plassert idag, kan utgjøre en risiko, den må flyttes på utsiden av oppholdsrommet.
3. ARAYIK
Arayik sin familie ar vi fulgt i fem år, og dette er en familiene vi har bestemt at vi vil hjelpe gjennom prosessen å få ferdigstilt huset sitt. Arayik er en enkemann med 7 døtre, 10 barnebarn og to til på vei. dette er en hjertevarm familie, og de har nesten blitt litt som vår fmailie her i Armenia. Det hr vært utrolig fint å følge Arayik gjennom alle disse årene, han gjør det beste ut av midlene an får, og han hjelper alle rundt seg, om det er familie eller naboer. Første året vi hjalp Arayik gav vi ham vanningssystem slik at han kunne utvide hagen og selge grønnsaker, han solgte ikke en eneste grønnsak, men delte ut til de i nabolaget som ikke hadde nok mat.

I år har vi valgt å hjelpe ham med penger til materialer og elektrisitet, slik at han kan ferdigstille to rom som nærmer seg ferdig.

4. QNARIK
Dette er en familie i tre generasjoner, Qnarik er mor. Vi har tidligere hjulpet denne familien, og har nå valgt åta denne fmailien inn igjen som en av familiene vi vil følge. Denne familien har tidliger brukt alle pengene sine på medisiner til bestemor og en av sønnene som har hjerteproblemer. det eneste de hadde råd til utenom medisiner første gang vi møtte dem var en sekk med mel. Vi har tidligere hjlpet med en kvige som etterhvert har kalvet og gir dem melk. Dette løser en del av matproblemet til familien, og Qnarik bytter ost og yoghurt hun lager i butikken mot andre ting hun trenger. Men de må kjøpe mat til kua, så en stor del av intekten går til det.

I år har vi valgt å hjelpe denne familien med å få lagt inn gass. Dette vil kunne løse mange problemer for dem. de vil kunne varme opp drivhus, og slik kan de selge før sesongen når de får en god pris, de vil også kunne dyrke nelliker som vil gi mer inntekt enn paprika/agurk som de idag dyrker, de vil spare mye penger på ved til oppvarming. I tillegg er Qnarik i fare for å utvikler kreft og har av den grunn fått beskjed av legen om å ikke være ute i sola, gass betyr at hun kan gjøre mesteparten av jobben hun gjør nå med matlaging, ysting, baking osv inne i beskyttelse fra sola, og kanskje unngå å utvikler kreft.

5. VARDUSH
Vardush er mor i en familie på 8, foreldre, en besefar, fem bar i alderen 5-14. Ifjor hjalp vi denne familien med kyllinger. Familien er veldig fattig og hadde ikke nok mat til barna. I år fikk vi besøke dem og de har fått mange mange nye kyllinger, og forventer femti nye i løpet av denne måneden. en kreativ familie, de brukte kalkunene til å ruge på egga fra hønene, slik at en kalkun ruget på 20 gg om gangen.

Familien forteller at det de ønsker seg er penger til å bygge et drivhus, slik at de kan dyrke grønnsaker og selge for inntekt. Etter anbefalinger fra FAR har vi valgt å hjelpe dem med en ganske stor sum til et stort drivhus.

I tillegg valgt vi å gi en liten sum til denne familie som de kunne bruke på utredning for den eldste sønnen. Sannsynligvis har denne gutten en diagnoes innen autsmespektert. Dersom han blir utredet ofr dette vil det kunne ha stor betydnig for hans fremtid, han vil kunne få støtte/uføretrygd, og kanskje viktigst av alt han vil slippe å måtte dra i militære i to el tre år.

6. ELENA
Elena og de tre barna hennes har vi også fulgt over de siste fem årene, historien hennes gjorde at vi tidlig bestemte oss for at dette var en familie vi ønsket å følge til hun hadde klart å stable seg på beina. I år tenker vi at hun nesten er der, og vi tenker at i år nok blir sitse år vi hjeper her. Vi har fulgt Elena fra hun bodde i en utbrent container for fem år siden sammen med barna sine ( og rotter og slanger), til idag når hun bor i et eget hus. Med hjelp fra Hiimsoen, FAR og en tysk organisasjon, er huset nesten ferdigstilt, hun har tatt utdannelse som frisør og det som gjenstår for henne nå er å få lagt gulv og vartvann inn på badet/ salongen sin.

Vi har i år valgt å hjelpe Elene med å ferdigstille rommet hun bruker som salong, hun vil da kunne få mer kunder og tjene mer penger.


Nye familier i år;

7. VITALY
Dette er en av familiene vi ikke har møtt, men som FAR anbefalte oss å hjelpe. det er en familie med fem barn, ingen av foreldrene har jobb og de lever i veldig dårlig forhold,et av barna er alvorlig syk av diabetes. De har spurt sosialtjenesten om å hjelpe dem med en kalv.

Vi valgte å hjelpe denne familien med en kvige istedet for en kalv, siden kvige vil ta kortere tid før den gir dem mulighet til å tjene penger.

8. JONIK
Dette er en av Fars fosterfamilier, en av dem vi ikke har møtt. Et par som har tatt imot et fosterbarn, foreldrene er godkjente som veldig bra fosterforeldre, men de ble godkjent under tvil med tanke på boforhold. hver gang saksbehandlere er på besøk er de usikre på om boforholdene er gode nok.

Vi har valgt å hjelpe denne familien med materialer til å lage et bad. Selv om denne familien kanskje ikke er den mest trengende familien, kan dette bety at de vil kunne ha mulighet til  ta mot fler fosterbarn, noe som på sikt kan hjelpe flere barn.

9. RUZANNA
Ruzanna sin historie var nok en av dem som påvirket oss mest. hun er alene mor med 5 barn, 4 av dem bor hjemme, den eldste møter hun bare to ganger i året. Familien bor i en leilighet som de har fått av staten. Mor jobber som vaskehjelp på en tannklinikk og ellers om hun får sjangs. Barna er veldig små av vekst noe som skyldes underernæring. Barna sulter ikke sier hun, men de får stort sett i seg pasta og brød. Hun få ringen hjelp av far til barna, han har ingen kontakt med barna, kun den eldste som bor hos ham. Moren ble giftet bort som fjortenåring til en tjue år eldre mann som viste seg å vøre alkoholiker og voldelig, hun måtte flykte fra ham.

Barna har mye fravær fra skolen på grunn av sykdom. De ansatte på FAR forteller at sist de besøkte denne familien i vinter, fant de alle fire barna i samme seng under samme dyne, det var eneste muligheten for dem å holde varmen.

VI har valgt å hjelpe denne familien med å få lagt inn gass ti leiligheten slik at de kan varme opp leiligheten og kanskje barna ikke blir så mye syke.

10. NORIK
Dette er en storfamilie. det er to brødre med familier og en bestefar. De bor alle sammen fordelt på to soverom. I denne familien er det mye sykdom, vi møtte bare to av døtrene i familien fordi nesten hele familien var i Yerevan på sykehus. En av guttene har en sykdom som heter Yerevan sykdom, uheberedelig. og en av mødrene og bestefar er uføre. De har ikke nok penger til mat til helef amilien, og ønsker seg hjelp til å fikse ei mark slik at de kan dyrke mat til familien.

Denne familien ønsket seg hjelp til å fikse to hektar mark til dyrking. FAR anbefalte oss å hjelpe dem i første omgang med et hektar. vi valgte å hjelpe dem, med dette, siden vi kan hjelpe så mange, og spesielt så mange barn på en gang.

11. JURIK
Dette er en familie vi ikke har møtt. Familien består av åtte stk. Pr nå bor de i et hus som er i veldig dårlig stand, ett falleferdig hus, det regner gjennom. De har startet med å bygge et nytt, men økonomiske problemer gjør at byggeprosessen har stoppet opp. Dersom de økonomisk støtte til materialer, kan de fullføre deler av huset slik at de kan flytte inn i en del av huset. PÅ anbefaling fra de ansatte på FAR valgte vi å støtte denne familien med penger til materialer.

12. NAIRA
Dette er også en familie vi ikke har møtt. Familien består av mor, far og tre barn. Mor i familien har fullført frisørutdannelse. Hun ar tilbud om å få jobb/leie en plass i en frisørsalong, men har ikke det utstyret hun trenger for å kunne jobbe som frisør.
Vi valgte å støtte moren med å kjøpe utstyr, slik at hun kan få jobben i frisørsalongen, og gjennom det tjene penger til å forsørge familien sin.

13. ALBERT
Også en familie vi ikke har møtt. Familien består av foreldre og tre barn under 7 år. De er veldig fattige, eneste inntekten er fattigdomsstønad på ca 600 kr i mnd. Huset de bor i er i dårlig forfatning, og de sliter med å holde det varmt om vinteren. De ønsker hjelp til å renovere huset, slik at de letter kan varme det opp, og spare penger på brensel.

På anbefaling fra Far valgte vi å støtte denne familen med penger til renovering.

14. SAMVEL
Dette er en av familiene vi besøkte. Familien består av besteforeldre, foreldre og tre barn, far jobber i Russland og er hjemme kun 15 dager i året. Mor sliter med helsen pga kreft i eggstokkene, og har frem til nå gått på medisiner, men nå kreves det operasjon for at hun skal bli frisk.
Familien har et jordstykke, men det er ikke dyrkbart for øyeblikket. dersom de får økonomisk hjelp til å fikse denne marka, vil familien kunne ha inntekt på å dyrke allerede neste år.

Vi valgte å støtte denne familien med penger til å fikse marka.

15. GURGEN
En familie vi ikke har møtt, men som FAR på det sterkeste anbefalte oss å hjelpe. familien har helt siden jordskjelvet for tretti år siden bodd i veldig dårlige forhold, i noe som var ment å bare være midlertidig husly, vinteren er ekstremt harde for dem. I denne familien er det en 11 år gammel sønn som i fjor ble angrepet av en hund, han har fått alvorlige skadre i hodet etter bittene, og går jevnlig til legesjekk.

I juni å år døde moren til denne gutten av kreft. En eldre søster har flyttet hjem og tar vare på ham og resten av familien. Hun sliter også med helsen, når vi ble forklart, høres det ut som leddgikt. Denne familiens ønske var enten en vaksemaskin eller sauer. Normalt sett har vi tidligere ikke kjøpt vaskemaskiner til familier. Men på sterk anbefaling fra FAR har vi valgt å kjøpe en vaskemaskin til denne familien. Siden det henger sammen med søsters helse, hun har ikke kapasitet til å drive med klesvask, og dersom vi letter på denne jobben for henne betyr det at hun letter kan ta vare på lillebroren og familien.

16. ZAVEN
Dette var en av familiene vi besøkte. Familien består av foreldre, tre barn og en bestefar. Far er i Russland og kun hjemme femten dager i året. problemet deres er penger til nok mat til familien. De øsnker seg en kvige eller en ku.

FAR forteller oss at dette er en familie som virkelig klarer å jobbe hardt, og klarer å doble det de får, og anbefaler oss å hjelpe denne familien. Og familien har både fjøs til å ha ku i og erfaring med dyrehold.

Vi valgte å støtte denne familien med en kvige.

17. VEDUSH
Dette var en av familien vi besøkte, og en av historiene som også berørte oss. EN mor som bor alene med fire små barn. Far forlot dem når hun var gravid med den minste jenta. Denne mora får ikkepengene til å strekke til, uten hjelp fra naboer med klær til barna, og en bestefar som hjelper til med det han kan hadde ikke dette gått.
Mora ønsker seg en kvige slik at det på sikt kan løse matproblemene i familien. Hun har plass til å ha ku, og faren hennes har mark, slik at det vil dekke matbehovet for kua.

Vi ble veldig berørt av denne historien, og ikk eminst sjarmert av de fire nydelige jentene. Vi opplevde dette som en av de familiene som hadde mest akutte behov, og har valgt å kjøpe en ku til denne familien, i stedet for en kvige som var ønsket. På denne måten vil noe av behovene for familien dekkes med engang, og ikke om ett eller to år.


Vi sitter igjen fulle av inntrykk og minner, både vonde og gode, og vi er stolt over det vi har fått til i år. Og vi er takknemlige for alt det alle dere ute har bidratt med. Og glad for at så mange har fulgt oss på vår reise.

Hilsen
Amalie, Emilie, Elise og Ingrid

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar