torsdag 11. juli 2019

Familiebesøk i Berd

11.07.19 Torsdag

Idag startet vi dagen med en god frokost som dama vi bodde hos hadde lagt til oss. så ble vi henta av Baris og kjørt til Mardikyan senteret i Berd. Dette er et senter som FAR driver i Berd, det er sponset av en armensk amerikansk familie som bor i New York. Her kan barn og familier som er i vanskelige situasjoner få hjelp. noen blir henvist fra andre senter/organisasjoner, mens noen bare kommer til senteret på egen hånd og spør om hjelp.
Senteret har sosialarbeider, psykologer og ulike terapeuter som for eksempel kunstterapeuter.
De jobber med barna og familiene, både individuelt og i grupper, og de samarbeider med ulike instanser som skoler, sykehus og politi.

Senteret har 110 saker, hvor 77 av dem er "aktive" de andre er avsluttet fordi barna har fått den hjelpen de trenger, men er fortsatt tilknyttet senteret for oppfølging. senteret er det eneste i regionen som jober med barn og unge som har havnet på kant med loven. og de driver aktiv forebygging mot kriminalitet. I denne regionen er 55 % av befolkningen fattig og gjennom undersøkelser har de kommet frem til at det henger sammen med kriminalitet. siden sist vi besøkte senteret har de økt øvre aldersgrense på de de hjelper fra 18 til 22. for å få folk til å bli boende i regionen og å drive holdningsskapende arbeid i regionen.


De viste oss ulike ting barna på dette senteret hadde lagd, og vi fikk hver vår gave som et minne om senteret.

Etter senteret dro vi til den første familien. Det er en familie vi har hjulpet en gang før med å kjøpe en kvige til dem. Og nå har den fått en kalv, så nå er kua til stor hjelp for familien fordi halvparten av melka går til kalven, og den andre halvparten av melka går til familien. Så da kan de lage ost, yoghurt og bakst.
Når vi spurte dem om hva som var mest utfordrende i hverdagen, så er det helsa til moren fordi hun har kreft i livmora. Og at faren jobber i Russland så han er borte halve året.
De har veldig lite stønad i mnd. og de må bruke en del av pengene på moren sin behandling.
Moren er mye syk, så det er tungt for henne å passe på barna alene.
Annen hver mnd. i 10 dager, så må moren reise til Yerevan for behandling for kreften på sykehuset. Og da passer enten bestemoren, eller kona til broren hennes på barna.

Moren og barna går til fjellet for å plukke urter, som de tørker og selger til en fabrikk. De får 4000dram for 1kg, det vil si ca. 75 norske kr. Og da får barna lov å bestemme hva de skal bruke pengene på.

De bruker veldig mye penger på ved hver mnd. Fordi de bor så langt vekke fra byen så er det så dyrt for dem å legge opp gass til huset. Så det er det de ønsker seg mest.

Jeg syntes familien var veldig hyggelig, og det var trist å se/høre hvordan dem lever.





Den andre familien vi besøkte besto av en mor og en far, og fem barn. Dette er også en familie vi har hjulpet før. De fikk også en kvige i fjor, og den skal ha kalv i April neste år.
Faren i denne familien har en lungesykdom, og jobber på en tekstil fabrikk. Han jobber 12 timer om dagen i tre dager, også en dag av. Pga. lungesykdommen burde han ikke ha aktiv jobb.
Moren i denne familien jobber 2 dager dag, 2 dager natt og to dager fri.
De begge to jobber så mye som de kan, for at barna skal kunne studere. Og alikevel har de måtte ta opp lån i banken for faren sin helse og økonomien deres.
Når vi spør familien hva som ville gjort det bedre for dem, så svarte dem at de ønsker seg to griser.
Moren fortalte at faren følte at det var en drøm som hadde blitt oppfylt når dem hadde fått en ku.





På vei hjem så besøkte vi en tredje familie, Arsen. De har vi besøkt og hjulpet to år før.
Arsen er faren i familien, og han har vært borte fra jobb i militæret i flere mnd. nå pga. de har funnet en svulst i hjernen hans. Svulsten er 2cm nå, og det er en operasjon han kan ta, men den er risiko pga det er 50% sjanse at han kan bli blind og døv. Så i september skal han inn til ny sjekk, og om den har vokst mer så må han operere.
Den eldste datteren måtte før flytte til besteforeldre hver gang det ble vått eller kaldt i huset pga. en sykdom de tror har noe med blodet å gjøre. Etter Hiimsmoen har hjulpet til med å tette vegger og tak, så kan hun bo hjemme hele tiden.
I fjor bestemte Hiimsmoen at vi skulle hjelpe dem med å bygge bad. Og nå har de begynt med å bygge veggene til det, og de har fått alt av materiale. Så nå venter de bare på at faren skal komme hjem neste mnd. for å bygge det ferdig.

De hadde gledet seg veldig til vi skulle komme idag. De hadde sagt til naboene at de skulle få besøk av nordmennene sine, og da lurte naboene på om de hadde familie fra norge, og da hadde de sagt ja. Og hun yngste datteren hadde sagt til barnehagen at hun ikke kom dagen etter fordi hun skulle få besøk av familien sin fra Norge.




Jeg syntes det har vært en litt tung dag, siden det var trist å se/høre hvordan familiene lever, og hvordan husene dems ser ut. Og at mange av dem har forskjellige sykdommer.
Men samtidig syntes jeg det har vært en fin opplevelse, og familiene har vært veldig hyggelige.

- Amalie

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar